een heerlenaar, tartu, een A en meer... - Reisverslag uit Tallinn, Estland van Jennifer Mendelsohn - WaarBenJij.nu een heerlenaar, tartu, een A en meer... - Reisverslag uit Tallinn, Estland van Jennifer Mendelsohn - WaarBenJij.nu

een heerlenaar, tartu, een A en meer...

Door: jennifer

Blijf op de hoogte en volg Jennifer

09 April 2008 | Estland, Tallinn

it's been a while:

dinsdag 1-4'
de dag begint al goed met de 'come to my room'-guy, waar we 2,5 uur lecture van hebben!! dus om te ontspannen zijn we erna een uur of 3 naar het strand gegaan (het kleine strandje. erna hebben we pasta met tonijn gemaakt ( ja, stijn, ik ben het aant leren)en erna heb ik tot een uur of 12 aan mijn presentatie gewerkt (waaraan ik eigenlijk de hele middag aan had willen werken en die ik morgenvroeg heb)

woensdag 2-4
om 10 uur lecture en presentatie (die wel goed ging, heb mijn aftekening in ieder geval)en erna zijn we naar een homeless centre gegaan...erna hadden we intercultural projects, was wel leuk, het vak is heel leuk alleen het kl*te huiswerk niet (vragenlijsten en dan vragen aan esten, alsof die het zo leuk vinden om vrijwillig tegen ons te praten over hun priveleven (esten zijn nogal gesloten(=understatement)))
erna kwam keio eten (soep, zelfgemaakt)
en erna zijn we met tino nog wat gaan drinken in een paar pubjes. en erna hebben ik nog een aflevering america's next topmodel gekeken..en toen viel ik toch wel in slaap

donderdag 3-4
Caro had haar resit vandaag, en ik heb lekker op de haven ontbeten (lekker een turks broodje met helemaal niks). Keio is nog even langs geweest, want hij was zijn beurs vergeten en toen kwam ie nog even wat drinken. Erna ben ik naar estisch geweest en caro kwam er ook naartoe.
erna zijn we gaan uit eten bij the lost continent en ik had pita met kip en paprika en feta en pannekoek na. erna zijn we naar de movienight geweest en...raad eens wie er was...de ambassadeur van georgie!woewoew!!maar de film was mega saai! erna zijn we nog even een wandeling gaan maken

vrijdag 4-4
yes!! we konden wassen!! eindelijk na 4 weken!! dus we hebben maar meteen 3 machines gedaan!!en erna... examen van estisch!! waar we een A voor hadden, kwamen we maandag achter!!!!joepie!!
erna zijn we naar de hell hunt gegaan en raad eens wie er waren: nederlanders!! en nu toevalliger: een heerlenaar!!heel gezellige avond gehad, en kadri en keio waren ook nog langsgekomen, maar niet te laat gemaakt want de dag erna gingen we naar tartu!!

zaterdag 5-4
nou, 7 uur op! of eigenlijk was dat het plan, maar het werd half 8!
toen naar de busstation gelopen. 2 uur met de bus. Toen we aankwamen zijn we eerst over de russische markt geweest en ik heb sokken gekocht! erna zijn we over de brug naar de rivier gelopen en op een strandje en de zon scheen!!!!!erna zijn we weer terug gegaan richting busstation voor informatie, en toen kwamen we een andere erasmus studente tegen die weer iemand anders kon die ons naar de old town heeft gewezen. daar hebben we hopen informatie gehaald en toen zijn we eerst de berg op geklommen om de ruines te bekijken en een terrasje gepikt en erna zijn we doorgegaan naar het nationale museum van estland (maar eerst langs de humanas waar ik een rokje en een truitje heb gekocht). het museum was ook heel interessant. erna zijn we naar de tartu ulikool geweest, waar allemaal mannen in pak waren (wow!!maar een beetje te oud) en er was een jubileum en dus gaven ze een concert en wij waren uitgenodigd! erna zijn we door de botanische tuin gelopen. toen zijn we nog een rondje rond de rivier gelopen en toen op zoek naar een plek om te eten, wat een indiaas restaurantje werd!!en het was heeeeeeeeeeerlijk en helemaal niet duur!! erna wilden we nog even winkelen maar we hadden nog maar een uurtje want om 9 uur ging de bus weer terug! dat hebben we even gedaan, maar in taru kun je niet echt winkelen!! en toen moesten we terug...

zondag 6-4
uitslapen, rimi, uitgebreid ontbijten, erna ben ik gaan zwemmen en caro aan haar bachelorthese. zwemmen was heerlijk: sauna en stoombad en bubbelbad en oh ja een paar baantjes gezwommen! erna nog even huiswerken en erna hebben we vis gebakkenn (forel,mmm), en erna kwamen anita en haar vriendin suzanni op bezoek.

maandag 7-4
we hebben gerend op het strand, voor bijna een uur!!en erna hebben we lekker uitgebreid ontbeten!daarna ben ik op schoenenjacht gegaan op internet om eens te neuzen wat ik wil voor de zomer
en om 14 uur hadden we estisch! savonds zijn we langs de opera gegaan (die dicht was) en hebben we anderhalf uur gewandeld in de hoop een pub te vinden met warme chocomel (niet gevonden, dus die hebben we thuis maar gemaakt!)

dinsdag 8-4
de dag begint goed: weer die vieze kerel, maar vandaag was hij minder vies: hij is naar de kapper geweest!!! en nog beter: hij heeft onze toets gecanceld!! omdat we het hier toch al zo druk hebben :P
en toen zijn we gaan winkelen, caro heeft schoenen, ik heb harsstrips, en we hebben allebei een kaartje voor een balletgala aan het einde van de maand. En daarna heeft caro gekookt (heel lekker!) en erna hebben we america's next top model gekeken en erna kwam tino langs die ik net even heb uitgelaten. en nu is het 10 over twee dus ik zeg: weltrusten!!!

• 09 April 2008 - 06:15

Llrlfst MAMA VD WRLD:

je ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING. is blij dat je zo goed je best hebt gedaan (je hebt geleerd !!!;) ) ben ik best trots op en dan ook alweer een ....A....
    hoera hoera ( ik kan goed dichten he? )
    we hebben gisteren in de kerk hard geknutselt om de bogen mooi te maken , dat zie je wel wanneer madison de communie doet .. maar ik moet nu weg madison naar school brengen. en bambie naar de hondensalon ( ze krijgt een schoonheids behandeling ...wassen knippen enz ) niet dat ze het nodig heeft .
    ik ben weg kusjes mama

• 09 April 2008 - 10:46

haaj schat!
    je hebt het er maar druk mee met alles daar, maar gelukkig is wel alles erg leuk:)
    ik ben nu hard op zoek naar een nieuwe kamer, maar het wil nog niet echt vlotten... bij 2 kamers waren de plekken voor kijkavond al vol en voor een ander ben ik niet uitgenodigd omdat ik al een 3e jaars was, ze wilden jongere mensen:(!
    dus nu elke dag 10 keer op alle kamersites aan het kijken of er niet toevallig weer wat nieuws op staat.
    Sanne en ik hebben gister de kamer van Gerwin omgetoverd naar een woonkamer. De bank van gerwin stond er nog, die mochten we hebben, en in de schuur stond nog een kastje en een tv van madeleine (de vrouw die buiten in dat ding woonde) en de tv doet het prima! Dus daar hebben we gisteravond tv zitten kijken:)
    Zo, ik moet zo eens naar college! Tot snel!
    xxxxxxxxxxx

• 10 April 2008 - 06:14

Llrlfst MAMA VD WRLD:

goede morgen jennifer hier is je ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD,UNIVERSUM EN OMGEVING.
    zo gisteren een kunstwerk gemaakt van madisons foto album. het is echt prachtig geworden (zoals ik al eerder zei bij de sluier ik ben gewoon goed ;) )
    maar je zult het wel zien als je weer terug bent. (niet jaloers worden) zo maar ik moet nu weer snel gaan want madison moet weer naar school en ze hield me net weer eventjes op doordat ze andere oorbellen in de oren wilde. hopelijk tot snels groetjes en kusjes mama

• 10 April 2008 - 08:09

Llrlft MAMA VD WRLD:

je MAAILMA KOIGE PAREM EMA, UNIVERSUM TOIGE PAREM ENAJA NAABRUSHONNAS ( = ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD , UNIVERSUM EN OMGEVING tenminste ongeveer ;) ) wilde je eventjes laten weten dat ze het wel had opgeschreven;)
    kusjes mama

• 10 April 2008 - 08:12

Jennifer:

ben jij soms de :maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?
    kus!

• 10 April 2008 - 08:32

Llrlft MAMA VD WRLD:

wilde het nu toch eventjes goed opschrijven . ik hou van jou en ik kan bijna niet wachten tot je er bent . kusjes mama

• 11 April 2008 - 06:08

Llrlfst MAMA VD WRLD:

Madison heeft gisteren zelf een trampoline gekocht van haar eigen spaar geld . ze moet alleen nog 34 euro betalen en hoopt dat van de mensen ta krijgen die op haar communie feestje komen.
    en vandaag moet sean en ik die trampoline gaan opzetten. en dan......
    springen hoera hoera . zo nu eventjes madisons haren nog doen en dan naar school kusjes mama

• 11 April 2008 - 09:14

Jennifer:

hihihi kunnen we lekker springen!!! wanneer mag ik hem uitproberen?
    ik heb je het geld voor haar cadeautje gestord!kus!

• 12 April 2008 - 09:57

Llrlfst MAMA VD WRLD:

hallo jennifer hier is alweer je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING). wow zoals ik al een of twee keer eerder verteld had ( maar wie telt het hier ?) ik ben goed ... bijna briljant (ja ik ben bescheiden ik zei ....bijna ) ik heb de traompoline helemaal aalleen opgezet . goed he.
    en........ ik heb er ook al opgesprongen en het heeft gehouden dus moet het wel goed zijn. en ja hoor jij mag er ook op springen . we zijn niet duur met intree vragen ;) en jij krijg misschien (ja misschien) korting . zo dit was eventjes het nieuws . madison en ik gaan nu naar een kinderfeestje (naar kinderstad ) dus ik ga je alweer verlaten tot de volgende keer . kusjes mama

• 12 April 2008 - 15:03

Maarten:

SChoonzussie!
    Ook nog maar eens een reactie van mij! Ik lees zo af en toe even bij en dan ben ik ook weer op de hoogte! Maar je hebt het heel erg naar je zin zo te lezen. Al neem ik aan dat je thuis ook zal missen. Heb je ondertussen ook al zo'n mooie Oost-Europese muts :p
    Binnenkort kom je weer eventjes hierheen hoorde ik. Kun je Stijn streng aanspreken dat hij nog harder moet zoeken! haha.
    Leer ze!! (luister naar Meester Maarten die over 5 weken eindexamen doet)

• 13 April 2008 - 09:25

Haaj schat,
    niet naar maarten luisteren, ik hoef niet streng aangepakt te worden, ik ben al lief genoeg:P
    nog plannen voor vandaag/de rest van de week? Als PSV vandaag kampioen wordt, ga ik straks met pap en Tim naar de Griek (althans, dat is het plan:P)!
    Zo, nu ga ik weer eens verder met leren, vrijdag tentamen!
    xxxxxxx

• 13 April 2008 - 09:30

Jennifer:

Als ik je niet streng aanpak blijf je niet meer lief, dus ik moet wel :P
    ik ga vandaag studéren!! goed he, over 3 weken moet mij BT namelijk zo goed als af zijn...deze week nog niks gepland, maar dat doen we nooit! veel plezier bij de griek!!(áls PSV wint dan, en dat valt nog te bezien!!)nog 17 dagen...

• 13 April 2008 - 10:15

Stijn:

tuurlijk blijf ik wel lief dan, ben altijd al lief geweest, en ben daarvoor nooit hard aangepakt:P
    succes met je BT dan, lukt het wel een beetje? Ik heb nog steeds geen school gevonden:(
    kus

• 13 April 2008 - 15:50

Llrlfst MAMA VD WRLD:

ok ok het is wat later dan normaal (naja wat toch een halve dag verder)maar het is dan ook zondag . maar ik( je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING). is er weer . en raad eens psv heeft gelijk gemaakt dus geen griek maar.........pizza . pech voor stijn en tim . en emotionele pech voor je vader ;). dan moeten ze maar voor roda zijn . want tim , sean en ja hoor ook madison zijn geweest en raad eens wij zouden wel naar de griek kunnen gaan maar ja tim is nu pizza eten bij je vader want roda heeft 4 - 1 gewonnen . hoera hoera alsof voetbal mij intereseerd (niet dus )maar de anderen wel dus kan ik lekker een beetje lachen om hun onbenulligheden van het voetbal (zie je dat voetbal me niet maar dan ook helemaal Niet intereseerd ! ach ja ieder zijn eigen mening ( en vooral die van mij telt hahaha) zo dit was het weer ik ben benieuwd of je hem vandaag nog leest . kusjes mama

• 13 April 2008 - 17:50

Jennifer:

natuurlijk lees ik alles!!! maar vanwege een serieus gebrek aan zelf-discipline en een naderende presentatie ben ik maar niet op lijn gekomen, want dan komt er hélemaaaaaal niets van!! we gaan een presentatie over multicultureel nederland doen en we gaan een stuk van Fitna laten zien!cool hé!

• 14 April 2008 - 07:36

Llrlfst MAMA VD WRLD:

hallo hier is je raad het al ....je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING)
    ik vind het onderwerp heel interresant. dus je gaat het voornamelijk over amsterdam houden (hihihi)maar het is een heel goed onderwerp . en ik hoop dat ze het kunnen waarderen. laat je ook je eigen standpunt zien of alleen die van wilders .laat ook zien dat je ook met de multi culturele mensen kunt leven anders denken ze dadelijk dat je tegen hun bent.
    maar je of jullie moeten het zelf doen . wanneer is jullie presentatie? in ieder geval succes ermee . ik ga zo ontbijten met gabi zo gauw ze hier is . kusjes mama

• 14 April 2008 - 09:49

Jennifer:

haaaj!!veel plezier met Gabi ontbijten! nee, de mening van Wilders vind ik een klein beetje eenzijdig, maar we hopen hiermee een beetje een discussie los te krijgen! de come-to-my-room kerel houdt van discussieren dus dan krijgen we misschien pluspunten )hoeven we tenminste niet naar dat kamertje van hem!)we hebben hem morgenvroeg en hij is nog niet klaar, dus mocht ik niet meer online komen dan weet je dat dat is omdat we hieraan aant werken zijn!hou van je!kus!jen

• 15 April 2008 - 06:06

Llrlfst MAMA VD WRLD:

Goedemorgen jennifer hier is natuurlijk je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING) nou ik ben onder de indruk jullie hebben de presentatie af . ik hoop dat je aardige meneer (cume in my room hihihi of was het come in my room en dan cume in my room hahaha) het goed vind succes in ieder geval . ik hoor wel hoe het was .
    nu eventjes iets anders van je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING) ik dacht dat gabi hier zou komen ontbijten . zit ik hier dus naar jouw te schrijven dat ik hoop dat ze snel komt. komt ze helemaal niet . ze zou vandaag komen ..... maar haar zoon is ziek dus ga ik vandaag naar haar toe en daar ontbijten. zo dit was het voor nu nogmaals succes kusjes mama

• 16 April 2008 - 05:45

Llrlfst MAMA VD WRLD:

goedemorgen jennifer hier is je.... maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING).raad eens wat ik vandaag alweer ga doen?
    ik ga ontbijten ......bij ikea . met joyce en rosita. ja je moet toch ontbijten dus dan maar naar ikea. bij gabi was het gisteren gezellig , en madison heeft nog een leuke communi kaart gekregen maar ze mag die nog niet open maken. nog 2 weken en dan is het zover dan komt JENNIFER mijn meisje naar huis voor bijna een week .hoera hoera wij kunnen bijna niet wachten.
    zo nu ga ik weer je wachtende mama . kusjes

• 17 April 2008 - 07:07

Llrlfst MAMA VD WRLD:

zo je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING)is er weer . hoera hoera . de zon schijnt maar het is vriezig koud. iets warmer mag het wel zijn.vandaag zijn sean en ik =(je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING)

######### 10 JAAR GETROUWD ############

Hoe houden we (zie hoe ik we schrijft en niet IK ) het uit hahaha.
    ik heb mooie bloemen gehad en een doos mon cherie . en sean heeft een t shirt gehad met een foto van madison erop .en vanavond gaan we uit eten.
    zo dit was het voor nu kusjes mama

• 17 April 2008 - 08:21

Jennifer:

hallo, lieve sean en mam!!mag ik jullie dan eventjes feliciteren? GEFELICITEERD!
    waar gaan jullie uit eten vanavond? eet die doos dan maar niet meteen leeg, anders heb je straks geen honger meer!
    alvast smakelijk!en een dikke kus!

• 18 April 2008 - 09:24

Llrlfst MAMA VD WRLD:

zo je maailma kõige parem ema, universumi tõige parem ema ja naabruskonnas?= ( ALLERLIEFSTE MAMA VAN DE HELE WERELD ,UNIVERSUM EN OMGEVING)is iets later vandaag.
    dadelijk om 12 uur madison van school halen . was net aan het proberen om de taard van madison te bestellen , wat niet lukte wat ze krijgen niets binnen op 30 april dus echt balen . ik heb net de hema opgebeld en gevraagt hoe dat komt . ze gaat nu naar het hoofd kantoor bellen of het toch kan . is toch belachelijk dat ze met koninginnen dag wel open zijn maar niets kunnen bestellen . wel daar kan je bestellen maar een foto taard dus niet. en ik wilde dat als verrassing voor madison doen . dus duimen nu dat ze het toch doen . zo dit was het weer voor vandaag . kusjes mama

• 18 April 2008 - 14:13

Herman:

Hoi Jennifer,

Wat lief van je, dat je aan mijn verjaardag denkt, ook al duurt het nog een weekje. Je weet maar nooit of de kaart wel zou aankomen, dus beter vroeg dan nooit.
    Ik lees ook al, dat je het nog steeds heel druk hebt met studeren. Teveel met een vieze kerel optrekken, die jullie moet toetsen, is ook niet alles.
    Dus kun je maar beter gaan winkelen, winkelen, winkelen en zo. En als je toch niks te doen hebt, kun je beter gaan winkelen.
    Als je toevallig twee mensen ( Bert en Gonne ) bepakt op een fiets ziet voorbijkomen en de ene lijkt op een tuinkabouter, dan doe ze maar de groeten van ons, want die gekken zijn op de fiets van Voerendaal via de Baltische staten en Rusland naar Finland.

Groetjes en veel plezier als je binnenkort eventjes naar huis komt.

Marjo en Herman.
    En natuurlijk een knuffel.